Arama

25 Eylül 2010 Cumartesi

Sezon Öncesi Takım Analizleri: Türk Telekom


TÜRK TELEKOM



Gelenler: Faruk Akagün (Koç), Ümit Türkoğlu (Erdemir), Yunus Çankaya (Banvit), Ceyhun Altay (Aliağa Petkim), Orhan Hacıyeva (Darüşşafaka CT), Adem Ören (Beşiktaş Cola Turka), Can Uğur Öğüt (Genç Telekom), Rasim Başak (F.Bahçe Ülker), Berent Kavaklıoğlu (Hacettepe), Mehmet Yağmur (Tofaş), Heiko Schaffartzik (Braunschweig), Larry Owens (Tulsa 66'ers), Marquis Gilstrap (NCAA Iowa State), Diamon Simpson (L.A. D-Fenders), K'Zell Wesson (Pınar Karşıyaka), Aleksandr Rindin (Turow)

Gidenler: Ricky Davis, Tutku Açık, Hüseyin Beşok, Bekir Yarangüme, Erwin Dudley, Kris Lang, Lamayn Wilson, Demond Mallet, Ümit Sonkol, Soner Şentürk, Goran Jeretin, Mutlu Akpınar, Pertev Öngüner, Erdinç Balto, Sertaç Şanlı

Yeni yapılanan ve kadroyu baştan sonra yenileyen Türk Telekom'da sıra...




O kadar çok transfer yaptılar ki 7 adet Türk oyuncuyu bir araya getirmek zorunda kaldım... Sırayla gideceğiz...

1- Ümit Türkoğlu basketbola Tofaş altyapısında başlayanlardan. TBL2'de başlayan kariyer sonrası 2004-2007 arası Banvit'de forma giydi daha sonra birer sene Mersin BŞB., Antalya BŞB. ve son olarak Erdemirsporda oynadı. 29 yaşındaki oyuncu 2.10 boyunda ve geçen seneyi normal sezonda 2.8 sayı 2.2 ribaund ile tamamladı. Play offlarda ise 2 maçta 9.5 sayı 3.5 ribaund ile oynadı ki fena sayılmaz... Rotasyonda kısa süreler alacak gibime geliyor.
2- Yunus Çankaya'yı biz hep Banvit'de tanıdık. Heleki iç saha maçlarındaki saldırganlığı ve skorerliği ile. 2 numaralı pozisyonda oynayan Yunus 1985 doğumlu ve her sene üstüne koyarak ilerliyor. Fena şutör sayılmaz aslında... Geçen seneki ortalamaları: 7.2 sayı - 2.7 ribaund ve 1.6 asist şeklindeydi. 3'lük atışlarda %36 ve serbest atışlarda %84'ü bulmuş. Telekom'a kenardan gelip güç katacaktır. Ateşleyeci unsur olarak görev yapabilir.

3- Efes Pilsen alt yapısında yetişen ve 5 sene Daçka'da gördüğümüz Ceyhun Altay'da sıra. Genç oyuncu son 2 seneyi de Aliağa Petkim'de geçirdi ve takımın en iyi yerlisiydi bence geçen sezon. Telekom'un bence en önemli hamlelerinden birisi oldu eğer ki gelecek düşünülüyorsa. Sonuçta iyi bir alt yapı eğitimi aldı ve iyi süreler verilerek bu genç oyuncudan gereken katkı sağlanabilir. Geçtiğimiz sezonu 10.8 sayı - 4.4 ribaund ve 1.8 asist ile tamamladığını belirtelim.

4- Bir Efes Pilsen altyapısı ürünü daha.. Azerbaycan doğumlu Orhan Hacıyeva... Pertevniyal'de oldukça iyi işler çıkartan Orhan son 2 sezondurda Daçka'da oynadı. Henüz 21'inde olduğunu belirtmekte fayda var. 3 numarada oynuyor ve hem sayı hem de ribaund özellikleri var. Hele ki Pertevniyal'li yıllarda sürekli double-double gerçekleştirmiş. Ve potansiyeli olan bir oyuncu daha var Ankara ekibinde.


5- Ve Adem Ören... 31 yaşındaki oyuncu bence vasat bir bench elemanı olmaktan öteye gidemedi senelerdir. Kariyerinde Pınar Karşıyaka, Büyük Kolej, Beşiktaş, Türk Telekom ve Tofaş'ta forma giydi. Dedim ya kenardan gelip güç katmaya çalışan bir oyuncu kendisi ve çift haneye ulaştığı pek görülmez. Gelir biraz sertlik katmaya çalışır, ilk 5 oyuncusunu dinlendirir. Bu kadar. Kusura bakmasın kimse doğruya doğru!


6- Telekom altyapısı ürünü olan Can Uğur Öğüt var sırada. 92 doğumlu 1.77 boyundaki genç guard son 3 sezondur pilot takım Genç Telekom'da oynadı ve bu sene geliştiğini istatistikleri ile bize gösterdi. 17.3 sayı - 4.3 ribaund - 5.6 asist - 1.2 top çalma ile oynadı. Ve Ankara temsilcisi de 3 yıllık sözleşme ile genç guarddaki ışığı gördüğünü kanıtladı. Boyu dezavantaj olacak mı diye merak etmiyor değilim.


7- Berent Kavaklıoğlu, Ankara'dan vazgeçmeyenlerden.. Casa, Casa Ted Kolejliler, Kepez Belediye ve geçen sene de 2. lig de Hacettepe formalarını giydi. Geçen seneyi 12.8 sayı - 3.4 ribaund - 4.4 asist ve 1.4 top çalma ile tamamladı. Bu sene sanıyorum ki Telekom'un 3. guardı olacaktır. Katkı sağlayabilir verilen sürelerde sanıyorum.

Ve gelelim "Deli Fişek" Rasim Başak'a. Azeri baba, Rus annenin ürünü olan bu çok sevdiğim insan, genel de rakibi kışkırtan, hırslı ve hafif manyak olmasıyla tanınır. Boyuna rağmen iyi bir ribaund yeteneği vardır ve tutturdu mu da 3'lükten can yakar. Efes Pilsen serisindeki olaylarla da tanırız kendisi. Hafif çatlaktır ya insanları genel de kendisine küfrederken görebilirsiniz. Ama takımınızda böyle bir oyuncu varsa seversiniz, çünkü ateşleyici olur ve tribünü çoşturur. 3 sene Oyak Renault formasından sonra 7 sene Fenerbahçe'de kalmak böyle birşey işte. Çok süre mi aldı? Elbette hayır, hatta çok az süre aldı hele ki Ülkerle birleşildikten sonra! Ama seviyorum bu adamı. Ankara'da bir manyak var bundan sonra! Rasim Başak bence her takıma lazım bir adam!



Henüz 16'sında Pınar Karşıyaka'da forma giymeye başladı bu küçük adam. 4 sene sonrasında Beşiktaş Cola Turka'da ortalığı karıştıran, bi bakmışsın ki bir yerden topu çıkarıp turnike atmış adam olarak gördük onu. Kilosundan dolayı zannedersiniz ki ağırdır ama pıtır pıtır koşar ve canla başla mücadele eder! 2 sene Beşiktaş tribünlerinin sevgisini kazandıktan sonra geçen seneyi Tofaş'ta geçirdi ve bu sezon 2. guard olarak Telekom'da boy gösterecektir.


Guard mevkiinin 1 numarası bu sene bu Alman milli oyuncu olacak. Heiko Schaffartzik 2002 yılında Alba Berlin'de boy göstermeye başladıktan sonra Giessen, Nürnberg, Oldenburg, Ludwigsbur ve son olarak Braunschweig'de oynadı. İncelediğim kadarıyla şut konusunda sadece 3'lükten atan bir adam; tutarsa tutuyor. Çok istikrarlı değil ama bunu belirteyim. Yeni yapılanmadaki rolünü merak ediyorum, çünkü onca sene çok iyi guardlara dökülen paralardan sonra onlardan 1 veya 2 kademe alt bir oyuncu geliyor. Hayırlısı...

23 yaşındaki Marquis Gilstrap şu ana kadar Telekom'un beklentisi karşılayamış gözüküyor. Anıl Aksaç kardeşimin özel haberinde okuduğumda teknik yönetim ondan memnun değilmiş. 3 numarada oyyana ve Iowa State mezunu olan oyuncu, ne savunma anlamında ne de atletiklik anlamında birşeyler gösterememiş vce hayal kırıklığı yaratmış. Türk Telekom onu kapı dışarı eder mi? Aslında olabilir diye düşünüyorum. NCAA kariyeri tamam eyvallah ama bizim ligde iş yapamayacaksa, yapılanan Telekom'da bu oyuncunun işinin olmaması lazım o zaman!



K'zell Wesson 2000 yılında Büyük Kolej ile ligimizde oynadıktan sonra bir çok takım değiştirdi. Caracas, Cholet, Roseto, Gravelines, Strasbourg, Brose, AEK, PAOK, Beşiktaş Cola Turka, Pınar Karşıyaka... Liste kabarık.. Aslında basketbolda normal olur mu diye düşünüyorum ama bu kadarı abartı desem kimse yok hayır demez sanıyorum! Bu dolaşmayı seven pivotun Telekom'da ne kadar kalacağını merak ediyorum. Hoş 77 doğumlu olan oyuncunun çok da fazla kalmayacağı ortada.


2.25 boyunda bir dev var sırada. Aleksandr Rindin... 1985 doğumlu oyuncu Ural Great ve Turow takımlarında oynadı daha önce. Telekom ilk aşamada onu pilot takıma göndersek mi diye düşünmüş ama hazırlık maçlarındaki gayretli oyunu sayesinde beklenilenin üstünde performans sergileyip A takımda kalmayı başarmış. 2.25 boyu var çok ürkütücü ama neyi ne kadar bşaarabilir merak ediyorum.


Ve Telekom'un son durumuyla ilgili yorumlara geçelim


4-5 numarada, Adem Ören, Gökhan Karabıyık, K'zell Wesson, Ümit Türkoğlu ve Aleksandr Rindin bulunmakta. Son zamanlarda gördüğüm en kötü Telekom pota altı bu belirteyim. Bütün vasat oyuncular kadroda gibi sanki. Para var, yeni oluşum var ama bu oyuncular açıkçası yakışmıyor Telekom'a!

3 numarada çok alternatif var: Ceyhun Altay, Orhan Hacıyeva, Rasim Başak, Yunus Çankaya, Larry Owens, Marques Gilstrap, Diamon Simpson... Buradan aslında fena iş çıkarmazlar gibi gözüküyor. Gilstrap yorumlarda yazdığımız üzere beklentileri karşılayabilmiş değil takımda kalır mı bilmem ama Larry Owens'tan memnunlar şu anda o kesin. Diamon Simpson'un ise yetenekli olduğu ama takıma katkısının sorgulandığını da söyleyelim. Yunus'un burada sivrileceğini düşünüyorum Ankara ekibinde. Ve adamım Rasim'e de başarılar diliyorum... :)

1-2 numarada ise Schaffartzik, Mehmet Yağmur, Can Öğüt ve Berent ile bu sezonu götürecekler. Burada da büyük sıkıntı var bence. Tam manasıyla her işi yapacak bir guard yok. Alman milli oyuncu sadece dış şut düşünüyor ve deliciliği yok, Mehmet Yağmur patlayıcı güç ama üstün yetenekli değil. Can genç yaşta henüz, Berent ise bence aranılan adam değil. Bu yüzden Telekom'un guard rotasyonu da hiç iyi değil!


Genel olarak yorumlayacak olursak bu sezon yeniden yapılanıyoruz diyen takımlardan 2 tanesi göe çarpıyor. Birisi Galatasaray Cafe Crown diğeri ise Türk Telekom. Sarı kırmızılı ekibin baştan sona yaptıklarına bakacak olursak hem bu sene için harika adamlar aldılar, hem de gelecek için kadrolarını ümit milli oyuncularla takviye ettiler. Ama Telekom'a bakacak olursak ağır olacak belki ama içi geçmiş bir sürü oyuncu var. Bu yüzden geçmiş senelerdeki Telekom'u bekleyenler çok feci yanılırlar! Üst sıraları zorlayan bir ekipten çok orta sıralarda yer alma mücadelesi vereceklerdir. Yazık olacak bu sene Ankara temsilcisi adına. Yanılırım inşallah ama çok zor görünüyor bu ihtimal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...