Arama

22 Eylül 2010 Çarşamba

Sezon Öncesi Takım Analizleri: Efes Pilsen



EFES PİLSEN


Gelenler: Velimir Perasovic (Koç),Andrew Wisniewski (Maccabi Electra), Lawrence Roberts (Partizan) Erwin Dudley (Türk Telekom), Cenk Akyol (Air Avellino), Miroslav Raduljica (FMP Zeleznik)

Gidenler: Ergin Ataman, Charles Smith, Mario Kasun, Preston Shumpert, Ermal Kurtoğlu, Kaya Peker, Dusan Cantekin


Geçen sezonun lig ikincisi Efes Pilsen'i bu sezon için bi analiz edelim beraberce..


Ergin Ataman'ın ardından takım Velimir Perasovic'e emanet edildi... Kariyerli ve başarılı bir coach kendisi! Tau Ceramica'yı çalıştırmak öyle basit iş değil en azından. Hırvat coach oyuncu olarak 2003 yılında emekli olduktan sonra KK Split ile antrenörlük kariyerine adım attı. İspanya'da uzunca süre sürdürdüğü oyunculuk kariyerini, antrenörlükte de devam ettirdi. Tau Ceramica ile Final - 4 yaşadıktan sonra Estudiantes'e geçti 2007 yılında ve son olarak da Cibona Zagreb'i çalıştırdı geçen sene ve Fenerbahçe Ülker ile aynı gruptalardı. Hırvatistan Kupası ve ligini kazandırdıktan sonra takımına ilk senesinde, ikince sezonda da başarısını devam ettirdi. Bu sene ise Efes Pilsen'de, tercih edilen coach kendisi oldu.

Sezonun Efes adına ilk transferi Andrew Wisniewski var sırada... Geçen sezonu Maccabi Tel Aviv'de geçiren oyuncunun dış şut tehtidi bulunmakta açıkçası. Çok ön plana çıkmayan ama gerektiği anda da yüzdeli atan bir oyuncu. Geçen sezon Euroleague'de %43'lük bir 3 sayı yüzdesi tutturdu ki çok çok iyi bir yüzde bu! Serbest atış konusunda da ligde %72 ile atmasına rağmen Euroleague'de %90'ları buldu Amerikalı guard! 29 yaşındaki oyuncu için dikkatimi çeken 2003 yılından bu yana sürekli takım değiştirmiş olmasu. Yani her sene bir takımda oynamış. Değişen Efes Pilsen kadrosunda 6 yabancılı rotasyonda kendisine nasıl yer bulacağını merak ediyorum açıkçası. Ender ve Kerem Tunçeri'den aşırı üstün bir yanı bulunmuyor çünkü. Tribün kokusu mu aldım ne?


Sırada bir power forvet var: "Lawrance Roberts". Ayakları çabuk oyuncu eksiğini kapatmak akıllıca belki ama hem Ersin Dağlı (Erwin Dudley) alınmışken hem de Kerem Gönlüm'ün cezası bitmişken biraz garipsedim açıkçası. Kariyerinde Memphis Grizzlies ve Olympiacos gibi takımları barındıran ve son olarak Partizan'da boy gösteren oyuncu atletik özelliklere sahip. Savunmada etkili olan oyuncu ribaund konusunda Efes Pilsen'in istediği katkıyı verecektir. Geçen seneyi Avrup'da 7.2 ribaund ortalaması ile bitirmiş olduğunu not düşüp, bir sonraki oyuncumuza geçelim.


2.13'lük Sırp oyuncu Miroslav Raduljica 2008'de yapılan U-20 Ümitler Avrupa Şampiyonası'nın en değerli oyuncusu seçilmişti. FMP Zeleznik'ten gelen oyuncu pota altında Efes Pilsen'e sertlik katacaktır diye düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon uzunlardan gerektiği kadar katkı alamayan lacivert beyazlı ekip için hem bu sezon, hem de ilerisi için olumlu bir transfer diyebiliriz 88 doğumlu bu genç oyuncu hakkında! Potansiyeli olan ve gerçekten beklenen gelişmeyi de gösterirse tam manasıyla değerli bir uzun olacaktır. Ortalama olarak 14-15 sayı 6-7 ribaund ve 2-3 asistlik bir katkı yapacaktır sene içerisinde tahminimce!


Erwin Dudley... Nam-ı diğer Ersin Dağlı... Kaya Peker elden çıktıktan sonra ve Oğuz Savaş'da alınamadıktan sonra kadroya katılabilecek en iyi "Türk" oyuncu oydu sanırım. Uzun uğraşlar verilen transfer gerçekleşmeyince Türk Telekom'dan transfer edilen Dudley beni hep orta mesafe şutlarındaki isabeti ile kendisine hayran bırakmıştır. Çünkü pota altında oynayan adamların şut atması gerçekten yetenek ister. Dudley'de de bu yetenek mevcut bence... Senelerce Ankara havası soluduktan sonra onun için gelinebilecek maksimum takım Efes Pilsen! Yani kıymetini bilmeli kendisine verilen bu şansın! 29 yaşındaki oyuncunun kolej kariyeri harika ötesi gerçekten! İsrail'de geçen bir sezonun ardından sürekli bizim ligimizde yer alan 2.04 boyundaki oyuncu Efes Pilsen'e o beklenen katkıyı yapabilecek mi diye tereddütlerim var aslında. Geçen sezonu 12.3 sayı 6.3 ribaund 1.6 asist ortalamalarıyla bitirdiğini belirtip son transfere geçelim...



Beklentilerin çok ama çok yüksek olduğu bir oyuncuydu, hala genç haal beklentiler var ama bir türlü beklenilen patlamayı yapamadı! Harun ve İbrahim'den sonra Türkiye'nin bir skoreri daha oldu dedik ve uzun yıllar faydalanacağız derken, yok; Olmadı... Olmadı... Olmadı! 23 yaşında henüz, aklını kullanabilse çok rahat 10 sezonu daha var önünde koskoca. Ama? Ama iş onda bitiyor bunun farkına varması lazım! Efes Pilsen alt yapısından yetişen, Atlanta Hawks tarafından NBA draftinde seçilen ama, Galatasaray Cafe Crown ve Air Avellino ile geçen 2 sezon sonrası tabiri caizse kürkçü dükkanına dönen Cenk bu sezonda fotoğraftaki gibi benchten gelen ve kısıtlı süre alan adam olmaz inşallah diyorum!


Sezon açılışını dün yaptı bu arada Efes Pilsen... Açılışta Dünya Basketbol Şampiyonası'ndaki Efes Pilsen'li oyuncular ve katkılarından bahsedildi ki haklılarda sonuna kadar... Ömer, Hidayet ve Barış Ermiş'in de bu altyapıdan çıktığını ele alacak olursak, basketbolda Türkiye'nin kalbi Efes Pilsen'dir dersek abartmış olmayız!

4-5 numarada bu sezon Kasun, Kaya ve Ermal yok.. Kerem Gönlüm, Raduljica, Dudley, Lawrance Roberts ve bazen PF'de Nachbar'ı göreceğiz. Karşılaştırma yapmak zor aslında ama Efes'te köklü bir değişikliğin şart olduğu belliydi ki bu adımı da attılar. David Blatt'ten bu yana bence kimyasını yitirmiş bir basketbol devi vardı ligimizde ve Ergin Ataman'lı dönemde de sevimsiz! Bunun Ergin Ataman ve süper egosundan kaynaklandığını düşünüyorum. Geçen sene Rako ile tartışmaları dün gibi aklımda! Her neyse pota altı içni söyleyebileceğim Dudley'in hazırlık turnuvasında oldukça iş yaptığı sayı katkısı bakımından... Roberts ise görev adamı rolünü çabuk benimsemiş gibi..

3 numarada Thornton, Nachbar, Cenk ve zaman zaman Sinan göre yapabilecek ve bence hem savunma hem hücum yönünden çok verimli bir yer Efes Pilsen'de ! Bu oyunu komple oynayan adamları hep sevmişimdir, örneğin Thornton, örneğin Sinan! Yani hem savunma hem hücum birleşince gerçekten mest oluyorum her ne kadar skorer adamlara karşı bir sempatim olsa da! Cenk kendisine verilen süreleri iyi değerlenrirse Efes Pilsen'in çok işine yarayacaktır dış şutlarda!

1-2 numaraya gelince.. Rakocevic, Kerem Tunçeri, Ender Arslan, Wisniewski asıl adamlar ama, buraya Cenk ve Sinan'ı da koymakta bir sakınca yok... İkisini hem point guard hemde shooting guard bölgelerinde göreceğiz nasıl olsa! Ergin Ataman belasıdan kurtulan Rakocevic bu senenin en büyük transferi olacaktır kulüp içinde. Yeni bir transfer gibi düşünüyprum onu çünkü geçen seneyi hakikaten saha dışı olumsuzluklarla geçirdi! Coach takım için çok önemlidir, bu gibi sebeplerden dolayı da bunu da görmüş olduk geçen sene lacivert beyazlılar cephesinde!! Kerem Tunçeri'yi anlatmaya gerek yok aslında: Yıllanmış şarap! Her sene üstüne koyuyor. 40'ında master derecesinde olacak :) İşin şakası bir yana çok iyi 3 sezon geçirdi ve Dünya 2.'liğinde mükemmel katkısı oldu! Ender Arslan'da olgunlaşanlardan! Oyunu hızlandırmak istiyorsanız ve ona güveniyorsanız Ender biçilmiş kaftandır artık gözümde. Çok büyük saygımı kazandı o da!

Son olarak söyleyebileceğim, yepyeni kadrosu ve yepyeni anlayışı ile Efes Pilsen bu sene beni en çok heyecanlandıran kulüp! Umarım Avrupa'da istenilen başarılara en kısa sürede ulaşılır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...