Arama

21 Eylül 2010 Salı

Sezon Öncesi Takım Analizleri: Fenerbahçe Ülker


FENERBAHÇE ÜLKER




Gelenler: Aydın Örs (Koordinatör olarak), Neven Spahija (Coach), Kaya Peker (Efes Pilsen), Marko Tomas (Cibona Zagrep), Engin Atsür (Beşiktaş Cola Turca), Darius Lavrinovic (Real Madrid).

Gidenler: Bogdan Tanjevic, Semih Erden, Ömer Aşık, Rasim Başak, Serhat Çetin.


Önce gelen oyunculardan bahsettikten sonra takımın genel yapısı hakkında, değişenler, olacaklar veya beklentiler hakkında bilgi verelim...

Bu senenin en karizma transferlerinden birisi basketbol liginde dersem yanılmış veya abartmış olamm diye düşünüyorum. Bu isim Darius Lavrinovic. Kariyerinde Zalgiris Kaunas, Unics Kazan, Dinamo Moskova ve Real Madrid'de oynamış çok değerli bir uzun. Aslında onu biz Litvanya karşısında bize karşı oynadığı maçlarda, başımıza açtığı dertlerden biliyoruz. 2.12 boyuna rağmen dış şut tehtidi ile tanınan ve çok can yakan bir oyuncu kendisi. Transfer olduğunda her ne kadar daha önceden yaşadığı tecavüz davasıyla anılsa da, bizim ülkede işinden çok insanların hayatları irdelendiğinden çok umursanmamalı bu tür haberler ve sözün özü çok çok özel bir oyuncu Lavrinovic bu olumsuzluğu bir kenera bıraktığımızda. 4 ve 5 numaralı pozisyonlarda oynayabilen ve eşleşme sorunu yaratan bir oyuncu. Ve her yerden skor üretebilme kapasitesine sahip. Kariyeri başarılarla dolu olan ve sürekli üst düzey liglerde forma giyen Lavrinovic geçen sene Madrid'de 11.1 sayı 4.5 ribaund ve 1.2 asist ve 1 top çalma istatistikleri tutturdu.


Gelelim Marko Tomas'a... 1985 doğumlu oyuncu genç yaşta patlama yapması beklenenlerdendi. Bu yüzden Real Madrid onu aldığında beklenti yüksekti ama bir türlü o sıçramayı yapamadı kendisi adına. Çok yönlü oyuncu diyebileceğimiz Tomas, kendi şutunu yaratabilen ve içeriyi iyi karıştırabilecek bir oyuncu ve geçen sene Cibona'da görüğümüz üzere de skorer kimliği tavan yapmış durumda! Ve takım oyununda gerçekten "sadık" kalabilen diye nitelendirdiğimiz türden bir adam. 3 numarada bu sene Fenerbahçe Ülker'in sıkıntı çekmeyeceği ortada...


North Carolina State'in yıldızı olarak piyasa yapan Engin Atsür var sırada... Biz milletçe yurtdışında başarılı olan Türk oyunculara hastayızdır. Çok oyuncumuz olmadığından, hangi branş olursa olsun, bir kişi yurtdışında başarı elde etmişse bu durum bizi mest eder, gurur duyarız. Engin'de NCAA kariyerinde üniversitesinde gerçekten isim yapmış bir oyuncu. Parlak bir başlangçı sonrasında Benetton Treviso ile başlayan kariyer, Efes Pilsen'deki sakatlık sonrası duraklama dönemine girse de, geçen sene Beşiktaş Cola Turca'da oynadıkça üstüne koyan yapısıyla yine patlama yaptı diyebiliriz. Mira Chatmen ile iyi bir ikili oluşturan Engin, şutunu da güçlendirip guard rotasyonunda kendisinden beklenenin ötesinde bir katkı yaptı geçen sene Beşiktaş Cola Turca'ya! Bu sene Ukic'i kadrosunda tutan Fenerbahçe Ülker için çok iyi bir yedek olacakken, milli takımda aşil tendonu koptuğundan sarı-lacivertli ekip guard arayışına girmişti yana yana ve Hakan Köseoğlu'nu antrenmanlarda deneyen ama beğenmeyen Neven Spahija bu yüzden Greer ile devam kararı aldı. İyileştiğinde takıma çok faydalı olacaktır düşüncesindeyim.

Neven Spahija'dan da kısaca bahsedelim Aydın Hoca'yı anlatmaya hiç ama hiç gerek yok, saygısızlık olur. Aslında Spahija'da aynı durumda ama Aydın Hoca bizden olduğu için torpil geçelim. Lietuvos Rytas, Maccabi Tel Aviv, Tau Ceramica kariyeri sonrası geçen sezon Valencia takımlarında yer almış müthiş bir coach. Kariyerinde şampiyonluklar yaşamış birinsan ve gerçekten Fenerbahçe Ülker'in bu seneki değişen yapısında aranılan kan diye düşünüyorum. KK Cibona ile başlayan kariyerde lig şampiyonluğu, KK Krka Novo Meto takımında 2003 yılında şampiyonluk, Adriyatic Ligi finalisti ve Uleb Cup finalisti, Lietuvos Rytas'ta Litvanya şampiyonluğu yanı sıra Baltık Ligi şampiyonluğu, Maccabi Tel Aviv'de lig şampiyonluğu, Tau Ceramica'da Lig şampiyonluğu ve İspanya Süper Kupası ve son olarak Valencia'da geçen iki sezonda elde edilen EuroCup zaferi! Şube başında Aydın Örs varken, Tanjevic'i sıkça eleştiren ve pek sevmeyen bir taraftar grubuna Spahija ilaç gibi gelecektir.

Ve sona bıraktığım Kaya Peker... Sona bıraktım çünkü Fenerbahçe Ülker'li taraftarlar bu transfer sonrası ikiye bölünmüş durumdalar! Emre'nin futboldaki transferinin karşılığıdır Kaya basketbolda... Pınar Karşıyaka alt yapısında parlayan ve çok büyük beklenti içerisine girilen Kaya Peker kariyerinde EFes Pilsen, Tau Ceramica, Beşiktaş Cola Turca'da yer aldı. Geçtiğimiz sezon Efes Pilsen formasıyla Fenerbahçe Ülker'e karşı iyi mücadele etmemekle suçlandı 2 yıllık sözleşme sonrasında. Taraftarlar çirkefliğinden kaynaklı, tahrik eden yapısından dolayı ve bir de en büyük suçu DAMİR MRSİC'e maç içerisinde ettiği küfürden dolayı ondan nefret ediyor durumda ve duygusal yaklaşmaktalar bu transfere. Haklılarda bir bakıma ama profesyonel bakmakta fayda var diye düşünüyorum. Zaten bu sene en çok Kaya Peker sahada bir oraya bir buraya atlayan oyuncu olacaktır, göreceğiz.

Genel olarak Fenerbahçe Ülker'in yapısından bahsedelim bu sene için... Giden en önemli parçalar elbette Semih ve Ömer Aşık olacaktır Fenerbahçe Ülker adına. Ama Bu boşluğu Lavrinovic ve Kaya ile doldurduğu düşünülürse, işin savunma kısmı biraz sekteye uğrasa da, hücum yönünde Ömer&Semih ikilisinin şut dahi atamadıkları düşünüldüğünde Kaya&Lavrinovic çok baş ağrıtacaktır. 4-5 numarada bu sene Oğuz, Vidmar, Mirsad, Lavrinovic ve Kaya olacak. Vidmar gönderilip yerine ondan iyi bir uzun alınsaydı pota altı çok feci bir yapıya bürünecekti ama bu da oldukça iyi. Vidmar'ın geçen sene kiralık geldikten sonra final serisinde takıma kattığı sertlik ve mücadeleci yapı yadsınamaz. Ama Dünya şampiyonasında o ışığı yine göremedim ve hücumda çok eksik kaldı diyebilirim. Yine de kenardan gelip 10 dakika yer alsa, sertlik istenen zaman çok işe yarayacaktır. Oğuz ve Mirsad ise yine aynı rollere soyunacaklardır takımları adına.. Geçen sene mecburiyetten istemediği yerde oynayan Oğuz bu sene rahat eder diye düşünüyorum. Mirsad ise ilerleyen yaşına göre hala iyi bir ribaundçu ve dış şut tehtidi ile gerektiğinde sorumluluğu üzerine almaktan çekinmeyecektir diye düşünüyorum. Hırs, heyecan ve duygusallık bu deli dolu adamı açıklıyor sanırım!!

3 numarada Marko Tomas ve bu sene Türk statüsünde oynayacak Emir Preldzic yer alacak.Kinsey'de gidişata göre burada yer alabilecek bir oyuncu. Tomas'ı yukarda anlattım aslında ama sezon içerisinde ne kadar değerli bir transfer olduğunu daha net görme şansımız olacaktır. Emir ise genç yaşta 2 Sloven olarak Türkiye'ye geldiğinden beri çok aşama kaydetti açıkçası. Bazen hakikaten adamı çıldırtan yapısı mevcut ama yine de 1-2-3 hatta 4 numara da bile kullanılabilirliği mümkün iken ve hele ki yabancı statüsünde değilken değerli bir parça olacaktır.

2 numarada Ömer Onan, Terence Kinsey ve Lynn Grerr yer alıyor. Ömer Onan'ı anlatmak istemiyorum.. Hırs, çalışkanlık, mücadele... Ne ararsan bir oyuncuda.. Ki şutu da gelişti son yıllarda. Tek eksiği bire birlerde adam geçemiyor oluşudur rahatça bana kalırsa. Kinsey ise ilk geldiğinde taraftarın sevgilisi olmuş ve hani pis işleri yapan adam tabiri vardır ya bunu iyi beceren bir basketbolcu bildiğiniz üzere.. Gerektiğinde sorumluluk da almasını bildiğinden Fenerbahçe Ülker için savaşçı kimliğin yitirilmemesi açısından da önemli bir parça. Bu sezon en çok akıl kuracalayacak oyuncu ise Greer. Oyun kurucu olmadığından dolayı tam manasıyla, 2 numara oynayan ama gereken katkıyı geçen sene gösteremeyen bir oyuncu. Bu yüzden çok güven vermiyor açıkçası hem bana hem de Fenerbahçe Ülker taraftarlarına... Ama futbolda bir Deivid vakası yaşadı ya Fenerbahçe, onun 2. sezonu gibi olursa da şaşırmamalı çünkü kariyeri çok üst düzey bir oyuncu Greer!

Ve gelelim şu anda en sıkıntılı bölgeye, oyun kurucularına sarı-lacivertli ekibin... Roko Ukic ve Engin olsa çok ama çok güvende olacaktı burası ama şu anda Engin olmadığı için, Ukic yalnız kalacak. Mecburiyetten Greer ile oynayacak maçlarda Neven Spahija zaman zaman 1 numaralı pozisyonda. Ya da Tanjevic gibi yapıp Emir'i de oraya çekecek bölüm bölüm, tabiri caizse iyice sıkıştığında... Hakan Köseoğlu'da beğenilmediğine göre böyle gidecek Engin iyileşene kadar, ama uzun süreç var hala bunu da düşünmek gerekirdi bence.

Son cümleleri toparlamak gerekirse eğer, bu sene diğer yıllara nazaran hücum gücü yüksek bir takım var Fenerbahçe Ülker'de... Yeni transferlerin hepsi hücum gücünü bir üst seviyeye çıkartacaktır. Ama aslolan savunma kısmında ise geçen seneki sertlik olacak mı, işte soru işareti olan kısım bu. Eğer ki o sertliği devam ettirirse bu sene daha iyi bir Fenerbahçe Ülker izleyeceğimiz kesin.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...