Arama

16 Mart 2011 Çarşamba

Galatasaray - Fenerbahçe Derbi Öncesi Hazırlık

Ebedi Dostluk

Cuma günü oynanılacak olan büyük karşılaşma için biraz olsun önizleme tarzında biraz bilgi edinmeye çalıştık. Bunları da sizlerle paylaşarak, derbi ile ilgili kafanızda biraz olsun net bir karar verme açısından sizlere yardımcı olmaya çalıştık.

Galatasaray-Fenerbahçe Kaptanlar
Baktığımız zaman her iki taraf için de önem arz eden bir karşılaşma olduğunu söylemek mümkün. Özellikle, Galatasaray takımı için kötü giden bir sezon da yeni stadında alınacak bir galibiyet taraftarı mutlu! edebilecek. Bu galibiyet her nekadar puan cetveli açısından önem teşkil etmese de ikili rekabet anlamında çok önemli. Baktığımız zaman, sosyal paylaşım alanlarında Galatasaray taraftarlarının bu karşılaşmada mutlak galibiyet beklediğini ve Fenerbahçe'yi şampiyonluk yarışında ağır bir yara almasını beklediğini söylemek mümkün. Sezonun ilk yarısında oynanılan karşılaşmada Fenerbahçe karşısında daha iyi oynayan ve son 10 yılda ki başarısızlığının aksine galibiyet çıkartabilecek seviyede futbol oynayan taraf Galatasaray'da o günden bu güne bir çok şey değişti. Kadro olarak ve mental açıdan daha kötü durumda olduklarını söyleyebiliriz. Ama, unutmamak gerekir ki bu tür büyük karşılaşmaların sonucunu önceden tahmin edebilmek çok güç. Derbiler de aslında daha kötü bir sezon geçiren takımın rakibi karşısında daha etkili olduğunu da söyleyebilirim. Galatasaray'ın Avrupa'da ki başarılı ve lig'de ki başarılı günlerinde bile Fenerbahçe'nin rakibi karşısında galibiyetler aldığını söylemek mümkün.

Fenerbahçe cephesi açısından da şampiyonluk için önem arz eden bir karşılaşma. Galatasaray-Bursaspor- Eskişehirspor ve Gaziantepspor gibi zorlu seriye çıkacak olmaları, bu karşılaşmalardan en az kayıpla atlatabilmeleri gerektiğini gösteriyor. Bu 4 karşılaşmada toplanılacak 8 veya 10 puan Fenerbahçe için çok büyük kazanç olur. Tabi ki mağlubiyetler olabilir. Fakat, bu durum da Fenerbahçe'nin yine de şampiyonluk şansını yitirmesini bekleyemeyiz. Nitekim, Trabzonspor'un da fikstürün hikmeti mi diyelim bilemiyorum. Ama, Fenerbahçe gibi yine böyle 4'lü bir seriye çıkacağını söylemeliyiz. Bunun için bu seriden en az kayıpla çıkan takımın şampiyonluk için büyük bir avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Tabi ki bu zaman zarfında cezalı ve sakat oyuncular da şampiyonluk yarışında ki takımları büyük bir ölçüde rahatsız edecek unsurlardan biri. Konyaspor maçında son dakika da sakatlanan Emre'nin eksikliğini Fenerbahçe derbide fazlasıyla hissedecektir. Yaptığı açıklamada " Bursaspor maçına yetişmeyi ümit ediyorum" diyen Emre'nin orta sahada ki boşluğunu da Aykut Kocaman'ın ne şekilde dolduracağı da merak konusu.

Galatasaray Cephesi; Milan Baros
Galatasaray takımına bakacak olursak, kaptan Arda Turan'ın bu karşılaşmada oynama ihtimalinin olduğu söyleniyor. Uzun süredir sakat olan ve idman eksiğinin olduğu kaptanın bir de transfer spekülasyonlarıyla kafası iyice yorgun durumda. Taraftarın her nekadar Hagi'ye sevgi duysalar da artık takımı daha fazla yönetmemesi gerektiği düşünceleri de ayyuka çıkmış durumda. Son oynanılan Ankaragücü maçı itibariyle havaalanında istenmeyen protestoyla karşılanmaları da oyuncuların moralini bozmuş durumda. Fakat, derbi havasını yeni tadacak olan oyuncuları, bu derbiyi daha önce yaşamış oyuncuların aşılaması gerekiyor. Bunun için de Arda, Ayhan, Servet ve Sabri gibi oyuncuların moral motivasyon açısından arkadaşlarına fayda sağlayacağını düşünüyorum. Galatasaray takımında sağ bek sorunu da mevcut. Sabri'nin yokluğunda bir türlü orada istenilen verim sağlanamadı. Orta sahada ise, sürekli rotasyon yapılması da oyuncuların birbirlerine uyumunu negatif yönde etkilemiş durumda. Galatasaray takımı için şuanda en güvenilen isim; Baros. Golcü futbolcu'nun nasıl olacağını gösteren Milan Baros, bu karşılaşmada takımın en önemli kozu olacak. Baros'un çabası ve oyununa ayak uydurabilecek oyuncular ise, Stancu ve ilk 11'de oynaması halinde Culio'yu gösterebilirim. Culio'nun geldiği günden bu yana orta alanda ki mücadelci gücünü Hagi'nin kullanacağını düşünenlerdenim. Ama, onun yerine derbi tecrübesi olan oyunculara yönelmesi, orta alanda Galatasaray takımını zayıflatacaktır.

Fenerbahçe Cephesi; Alex de Souza
Fenerbahçe cephesine bakacak olursak, Fenerbahçe ikinci yarı itibariyle ligi domine etmiş durumda. Bu domineyi çok abartı olmayacak seviyede kullandığımı belirtmeliyim. Son oynadıkları 9 karşılaşmadan da iyi/kötü oyunla galip şekilde ayrıldılar. Sabrederek ve kanatları kullanarak çok fazla iş yaptılar. Özellikle, Dia'nın artan performansı sol kanatta ki verimsizliği artıya çevirmiş durumda. Derbi'de de aksayan Galatasaray sağ kanadını fazlasıyla zorlayacaktır. Emre'nin yokluğu Fenerbahçe'de orta alanda pres yapacak ve mücadele edecek gücünü zayıflatacaktır. Nitekim, Selçuk-Mehmet ikilisi yada Selçuk-Baroni ikilisinin orda oynaması, Emre ile oynayan bir takım kadar verimli olmayacaktır. Fenerbahçe'de bir başka soru işareti de Gökhan Gönül konsunda. Sakatlığının hafif olsa da devam ettiği söylenen başarılı defans oyuncusu, bu derbi karşılaşmasında oynamak istediğini teknik heyete bildirmiş. Sağ kanatta ki başarılı futboluyla göz dolduran Gökhan'ın derbide oynama ihtimali bile Fenerbahçe taraftarlarının yüreğine su serpmeye yetiyor. Fenerbahçe'nin her zaman ki gibi en büyük kozu "Alex" olacak. Kaptan bu sezon takımının şampiyonluğu için elinden gelen mücadeleyi sahaya koyuyor. Attığı goller ve attırdıkları ile takımın en iyisi olduğunu gösterdi. Bu zorlu dönemeç de takımın şuana kadar ki ihtiyacından daha fazlasını sahaya yansıtması gerekiyor. Bir diğer önemli isim ise, Niang. Çok fazla beceri gerektiren goller atmasa da yaptığı koşular, topsuz alanda ki oyunu ve ilerde ki sağlam fiziğiyle Galatasaray defansını fazlasıyla yıpratacaktır.

İki takımın gerisinden başlayarak eşleşme yapacak olursak;

Zapata-Volkan: Volkan'ın daha başarılı ve formda olduğunu söylemek mümkün. Zapata'nın geldiği günden bu güne ortaya koyduğu performans ortada. Özellikle cepheden gelen şutlarda zayıf durumda. Bir de yan toplarda ki zayıflığı eklenince Galatasaray'ın sene sonunda kaleci arayacağını söylemek mümkün. Volkan ise, formunda olduğu maçlarda müthiş işler çıkartıyor. Cepheden gelen şutlarda çok fazla sorun yaşamıyor. Ama, defansla bazen anlaşmazlık yaşıyabiliyor. Bu da Fenerbahçe takımını zorda bırakıyor.

Defanslar: Galatasaray geri dörtlüsü sürekli rotasyona uğruyor. Sabit olarak birbirleriyle oynadıklarını söyleyemeyiz. Servet-Gökhan-Sabri-Ali Turan-Hakan Balta-Neil-Cana ve Çağlar sürekli değişik rotasyonlarla oynadılar. Ali Turan gittikten sonra da Neil'in Sabrı'nin yokluğunda sağ bek de oynaması da biraz olsun o kanadı toparladı. Fenerbahçe takımında ise, çok fazla rotasyon olmuyor. Gökhan-Yobo-Lugano ve Santos 4'lüsü uzun süre birbirleriyle oynadılar. Sakatlık veya cezalı durumda olmadıkları sürece Aykut hoca çok fazla geri 4'lüyü bozmadı. Bu da Fenerbahçe takımı için defansif anlamda artı. Fakat, adam paylaşımında ki eksiklik bu karşılaşmada başlarına iş açabilir.

Orta Saha: Galatasaray takımı bu sezon kötü giderken orta alanda da çok fazla rotasyona maruz kaldı. Mehmet Topal'ın gidişi ile orta alanda ki pres gücü ve top kapma gücü düştü diyebiliriz. Ayhan'ın son demlerinde her nekadar sevilmese de elinden gelen mücadeleyi verdiğini söylemek mümkün. Fakat, şuan ki düzen itibariyle uyum içinde olduklarını söylemek mümkün değil. Ki orta alanda bir de Arda'nın sakatlığı takımı itici gücü de yok etmiş oldu. Fenerbahçe'de ise, çok fazla orta alanda değişiklik olmuyor. Emre'nin yokluğunda Selçuk, Her ikisinin de olmadığı karşılaşmalarda Baroni bu görevi üstleniyor. Bu sezon orta alanda ki en büyük kazanç ise, Mehmet Topuz. Oyunun her iki yönünü de bu sezon çok iyi oynayan Mehmet, göbek de kanatta takımı için en iyi mücadeleyi sahaya yansıtıyor. Galatasaray maçında takımının en önemli parçalarından biri olacaktır.

Hücum: Galatasaray cephesinde Baros'un sakat olmasına rağmen tek başına ayakta tuttuğu mevkii. Oynadığı zaman ne kadar iyi bir golcü olduğunu gösteriyor. Süper Lig'de gıptayla seyredilen bir forvet oyuncusu. Ayrıca, Stancu ve Pino gibi de süpriz yapabilecek isimlere sahipler. Stancu'dan daha tam olarak verim alamayan Galatasaray takımı bu karşılaşmada oyuncusundan çok şey bekliyor. Fenerbahçe'de ise, Alex ve Niang ikilisi şuana kadar sorunsuz devam ediyor. Özellikle, Alex'in performansı ne kadar iyi olursa takım okadar fazla işliyor. Niang'ın da ilerde ki mücadeleci gücü ve fırsatçılığı Fenerbahçe takımı açısından artı faktör.

İki takımın arasında ki son 10 maç; 

Aralarında ki son 10 maça baktığımızda ise, Fenerbahçe'nin rakibi karşısında 5-2'lik üstünlüğü bulunuyor. Bu 10 maçlık seride 3 de beraberlik çıkmış. Son 10 maçın 7'si Süper Lig karşılaşması. Bu karşılaşmalarda da Fenerbahçe rakibi karşısında 4-1 üstün durumda. Galatasaray takımının son 5 resmi karşılaşmada da Fenerbahçe'yi mağlup edemediğini söylemek mümkün. Psikolojik olarak daha rahat konumda olan Galatasaray takımı bu karşılaşmada daha stressiz bir karşılaşma oynayacak. Hedefi olmayan ve kaybedeceği sadece 3 puan olan Galatasaray'ın Fenerbahçe karşısında açık ve galibiyeti düşünen oyun tarzıyla oynayacağını düşünüyorum. Fenerbahçe'nin Aykut hoca ile birlikte topa daha çok sahip olarak, sabırla rakibin üzerine giden kontrollü oyunu bu karşılaşmada da sürecektir. İstatistiksel açıdan baktığımızda Fenerbahçe'nin daha ağır bastığı bir karşılaşma gibi gözükse de derbilerde favori olarak görülmeyen takımların aldığı galibiyetleri de söyleyebilirim. Bunun için Cuma günü dişe diş ve son senelerin en çekişmeli derbisini izleyeceğimizi düşünüyorum.

Derbi Hakemi; Fırat Aydınus
Bugüne kadar 13 derbi maçta görevlendirildi. Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini 5 kez yöneten Aydınus, Galatasaray-Beşiktaş ve Galatasaray-Fenerbahçe müsabakalarında ise 4'er kez düdük çaldı. Derbi hakemi olarak da kendisini adlandırabiliriz. Aslında derbi hakemi çıkartamamış olmamız da büyük bir eksiklik. Sürekli derbi denildiği zaman aynı isimlerin akla gelmesi de biraz olsun hakemler üzerinde de baskı yaratmış durumda. Fırat Aydınus bu sezon ilk defa bir derbi yönetecek. Her iki takımın da aralarında oynadıkları karşılaşmalarda 4 kez düdük çaldı. Bu karşılaşmalardan her iki taraf da birer galibiyet çıkartabilmişti. Derbi denildiği zaman Cüneyt Çakır ile aklana gelen Fırat Aydınus'un iyi bir derbi çıkartacağını düşünüyorum. Bu sezon düdük çaldığı maçlarda 70 sarı kart, 4 kırmızı kart gösteren ve 2 kez de penaltı noktasını gösterdiğini de ekleyelim.

Bu bilgilere ekleme yapacak olursak, TT Arena'da ki ilk önemli maç olması da karşılaşma açısından ayrı bir hava katıyor. Fenerbahçe burada ki ilk derbiyi kazanmak, Galatasaray ise, yeni stadında ki ilk Fenerbahçe maçından galip ayrılmak istiyor. Seneler boyunca devam eden ve edecek olan bu büyük derbide, UltrAslan taraftar grubunun renkdaşlarına verdiği mesajda misafir perver ve Galatasaray takımına ve camiasına yakışır şekilde haraket edilmesi gerektiği söylemi de umarım havada kalmayacaktır. Bu anlayışı ve hoşgörüyü Fenerbahçe taraftarlarından da bekliyoruz. Fair-play açısından "ezeli rekabet, ebedi dostluk" sloganı ile herkesin keyif alacağı bir karşılaşma ümit ediyoruz. Bu arada ilk resmimizde olduğu gibi dostluğun ve centilmenliğin bozulmaması gerektiğine inanıyoruz. Alpaslan abimizi de burdan sevgi ve saygıyla anıyoruz. Mekanın cennet olsun "büyük insan". 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...