Arama

10 Aralık 2010 Cuma

Barcelona ve Qatar Foundation



Bugün internet üzerinden paylaşım yapan bir çok site, blog, facebook sayfası ve twitter hesapları Barcelona'nın "Qatar Foundation" ile yaptığı forma reklamını yayınladı. Biz de bugünlük boşluğu bu haberle doldurmak istedik. Yapılan anlaşma'nın değeri 5.5 yıl için 165 milyon euro civarında. Senelik 30 milyon euro gibi bir ücret kulübün kasasına girecek. Kulübün hali hazır da şuan da formasında taşıdığı BM Çocuk Fonu (UNICEF) amblemi için fona yılda 1.5 milyon euro gibi bir "hayır" işi yapıyordu. Söylenenlere göre İspanya'da ki tv gelirlerinde ki havuz da yeni bir yapılanma yapılacakmış. Ki bu durum da Barcelona'nın şuan için kasasına giren havuz parasında bir düşüş beklenilmekte. Şuanda böyle bir anlaşma yapmaları kulübün mali açıdan rahatlamasını sağlayacak. Katar'da eğitim ve bilimsel araştırmalar üzerine kurulan vakfın Barcelona gibi bir takımı seçmesi de 2022 Dünya Kupası öncesi ön hazırlık olarak düşünülüyor.

Ama baktığımız zaman forma reklamı almayan, Katalunya'nın Milli Takımı olarak değerlendiren Barcelona senelerce forma reklamına karşı bir duruş izlemişti. Milli takım reklam almaz politikası ile yoluna devam eden Barcelona, UNICEF ile yaptığı özel anlaşmayla bu tercihini biraz olsun değiştirmişti. Baktığımız zaman ise, yaptığı bu anlaşmayla bütün tabularını da yıkmış oldu. İyi mi yaptılar diye sorarsanız, "bacasız sanayi" olarak nitelendirdiğim futbolda ayak uydurmak zorunluluğu gibi bir durum oluştu. Büyük paraların döndüğü ve büyük oyuncuların oynadığı kulüplere baktığımız da inanılmaz derece de yüksek ücretlerle sponsorluklar alıyor. Bu durum kulüpleri diğer takımlardan biraz daha uzaklaştırmaya başladı bile. Barcelona'da ezeli rakibi Real Madrid'in 21 milyon euro gibi bir reklam aldığı bu pazarda şuana kadar gelmiş geçmiş en yüksek ücrete "EVET" dedi.

Bu yapılanı yanlış bulmak bana göre mantıksız bir düşünce olur. Bir de Barcelona gibi büyük kulüplerin başarılı olduğunun yanında bir de çok büyük miktarda borçlarının da olacağını düşünmek gerek. Darısı artık bizim kulüplerimizin bu gibi büyük bütçeli sponsorluk anlaşmaları imzalamasına diyerek kapatalım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...