Arama

30 Kasım 2010 Salı

Barcelona:5 - Real Madrid:0



Nerden başlayacağımı bilemiyorum. Okadar güzel futbol oynayan bir Barcelona takımı vardı ki sahada gerçekten de hayranlıkla izledik. Karşılaşma öncesi Real'in artık bu sahadan puan alacağı düşüncesi İspanyol medyasında yapılan anketlerde ortaya çıkmıştı. Ama ne yazık ki Barcelona bu duruma sadece attığı 5 golle cevap verdi. 5 gol, dile kolay. Dünya'nın en iyi iki takımının oynadığı bir karşılaşmada alınan bu galibiyet, tarihte ki yerini alacak ve unutulmayacak şekilde kazındı.


Barcelona'nın futbolunun yanı sıra Real Madrid takımının da bir okadar kötü olduğunu söylemek mümkün. Buna Barcelona takımı rakibine top oynatmadı diyebiliriz. Fakat bir Real Madrid takımı da en azından 3-4 pozisyona girmeliydi. İlk yarıda bir kaç pozisyon bulsalarda ikinci yarı neredeyse santra vuruşu dışında top ayaklarına bile değmedi.


Karşılaşma'nın daha 8. dakikasında Pedro'nun pasında defansın sektirdiği topu iyi takip eden Xavi attığı golle aslında derbi'nin az çok nereye doğru gideceğinin sinyalini vermiş oldu. Golü bulduktan sonra biraz olsun rakibe top gösteren Barcelona, daha sonra tekrar rakibinden topu alarak, kendine has futbolunu oynamaya başladı. Hiç sıkılmadan ve büyük bir sabırla pas yapan Barcelona, daha 10 dakika geçmişti ki Villa'nın ceza sahasına girerek çektiği şutun Ramos'a çarpmasıyla Pedro fırsatçılığını kullanarak durumu 2-0'a getirmişti bile


2-0'dan sonra çok daha rahat futbol ortaya koyan Barcelona, dilediği gibi pas yapıyor, istediği zamanda rakip kalede tehlikeler yaratıyordu. İlk yarıda goller dışında 2 tane de biraz ortamı geren haraketler oldu. Bunun ilki Carvolho ile bir pozisyonda Messi'nin kendisini yere atmasıydı. Çok fazla abarttığı gibi Carvalho'dan dirsek darbesi yememesine rağmen, kendinden beklenmiyecek bir harekette bulunurak, hakemi aldatmaya yönelik kendisini yere atmasıydı.



Bunun dışında dediğim gibi goller dışında ki 2 pozisyondan biri de Ronaldo'nun Valdes tarafından ceza sahasında düşürüldüğü pozisyondu. Maçın kırılma anı olabilir miydi? Bana göre evet olabilirdi. 40. dakika da 10 kişi kalınması ve kalecinin oyundan çıkartılması, saat gibi işleyen diğer 10 oyuncudan birinin saha dışına yani saatin bir parçasının eksik kalmasına neden olacaktı. Pozisyonda, Ronaldo'nun Valdes'den daha çabuk davrandığı ve kaleciden gelen darbeyle yerde kaldığını görmüşüzdür. Ama hakem kararını kale vuruşundan yana kullanarak, bana göre karşılaşmada ki en büyük hatasını yapmış oldu.


İlk yarının ardından ikinci yarıda inanılmaz bir Barcelona futbolu izledik. Çok fazla yorum yapılmayacak seviyedeydi. Rakibi karşısında yüzde 90'lara varan bir pas isabeti ve neredeyse yüzde 70lere varan bir topla oynama yüzdesi ile rakibi karşısında adeta "alaycı" bir tavır takınmışlardı. Bu da haklarıydı!. Ezeli rakipleri karşısında son senelerde ki inanılmaz üstünlüklerini devam ettirmeleri de işin zevkiydi. Zaman zaman gerilen ortamlardan kaynaklı çok fazla sarı kartın çıktığı bir karşılaşma olmasını doğal bir şekilde karşıladım. Fakat rakip sahada olan bir pozisyona sürekli kalesinden gelen Valdes'i anlayabilmiş değilim. Pique ve Valdes'in sürekli tahrik eder şekilde ki davranışları "El Clasico" da sürekli alıştığımız durumlardan biri olmuş durumda. 


İkinci yarının sadece Barcelona lehinde olması skoru da haliyle tetikledi. Seyircisinin de isteklerini kırmayan Barcelona rahat futbolunu golleriyle süsledi. 5-0'ın dışında atılan 3. gol de biraz olsun kendimce düşünerek, ofsayt olduğu kanısına vardım. Şimdi kural nediyor? Fifa Genel Sekreteri Urs Lins imzalı 968 nolu sirküle göre, futbolcu'nun kafasının, vücudunun veya ayağının her hangi bir bölümü rakip kale çizgisine toptan veya rakibin son oyuncusundan daha yakın ise, "ofsayttır" denilmiş.



Yukarıda ki resme göre bir yanlış düşüncem olmasın diye defalarca baktım. Villa'nın kafası Pepe'den ilerde... Sol ayak diz kapağı da önde... Hadi diyelim yan hakem onu nerden görecek. Zaten hakemin durduğu yerde yanlış. Çizgiyi güzel bir şekilde çekmişler, ama o gitmiş üzerinde durmamış. Bu da bir hakem hatası olarak karşılaşmada Barcelona'ya bana göre avantaj getirmiştir. İlk yarının 10. dakikasında ve ikinci yarının 10. dakikasında Barcelona zaten istediği golleri bularak rakibin de moral/motivasyonunu dağıtmıştı. Bu konulardan bahsediyor olmam Barcelona'nın galibiyetini lekemek adına değildir. Olamaz da. Sadece birşeylerden bahsetmek istemiştim derbiyle ilgili bunlar benim aklımda kalmış.


Saatin çok geç olmasından ve yazının öyle hemen sıcak çıkmasından kaynaklı kusurlarımız olabilir. Ama kendimizce biraz olsun bu güzel derbinin son yazısını yazmak istedik. Umarım biraz olsun, başarılı ve anlaşılabilir bir yazı yazmışızdır. Ama şunu da eklemek isterim ki, Barcelona bu şekilde oynadığı sürece, Real Madrid'in işinin çok zor olduğunu düşünüyorum.


Herkese iyi geceler, nice derbiler... Barça Severler'e Gelsin... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...